Snåsavatnet


snasavatnetFiskeopplevelser på Norges sjette største innsjø!

Snåsavatnet er Norges 6. største innsjø, den ligger i to kommuner: Snåsa kommune og Steinkjer kommune. Vatnet er fire mil langt. Snåsavatnet er drikkevannskilde for omtrent 1500 mennesker som bor rundt vannet.

Snåsavatnet er et menneskepåvirket kulturlandskap. Jord og skogbruk har formet landskapet gjennom alle tider. I perioder har vatnet også vært en viktig transportvei, både for folk og for gods. Det pågikk fløyting i vassdraget fram til 1971.

Snåsavatnet og områdene rundt har store natur og kulturverdier som det er viktig å ta vare på. Et vakkert estetisk element er øyene og buktene i «yttervatnet». Øyer og holmer er sårbare, og ferdsel og aktivitet må skje her med omhu.

Snåsavatnet er et virkelig godt fiskevann! Ørretfisket er svært godt, og årlig tas det store mengder ørret – samt storvokste ørreter. Hvert år tas det fisk over 5 kg, og rekorden for Snåsavatnet er på hele 12,2 kg!

​Snåsavatnet er et stort og innholdsrik vann, med stor variasjon i fiskeplasser. Strandlinjen er på hele 152,2 km og med er rekke tanger, bukter, øyer og innløpselver er det masser av fiskeplasser. ​​​​​​​​​

Tradisjonsfisket på Snåsavatnet

Fra St.hans og utover  kan fiske med flueoter og markdrag (sullis, marklokker) gi fantastiske fiskeopplevelser. Nå begynner vanntemperaturen å stige, og fisken er mer aktiv på matsøk. Dette ser man ved at innsekter klekkes, og  fisken begynner å vake. Når du velger fluer til oteren, gjelder samme prinsippet som ved slukene. Mørke farger i mørket, og lyse farger i lyse forhold. Også fluer med mye rødt er effektivt i Snåsavatnet.Mulighetene for fangst med oter og markdrag er størst rundt holmer, ved land, i viker og bukter og utenfor elver/bekker.

Trollingfiske

For å utfordre de største fiskene i vannet har det blitt mer og mer vanlig med trollingbåter – i større eller mindre utgaver. Trollingfiske er egentlig et dorgefiske med ulike større typer wobblere, der antall stenger pr båt varier fra 2 til helt opp i 12 – 14 stenger. Fiskemetoden har vist seg  effektivt for å lure de virkelig storvokste ørretene i vannet – husk at ørreten i vannet er storvokst og agnet kan derfor være stort. Storørreten trives i større grad på dypere vann, så doring midt på vannet eller nært land der det er dypt trenger ikke være dumt. Rundt skjær og rundt tanger er steder som i Snåsavatnet er kjent for å huse storørret. Det er mulig å sette ut større båter i Viosen marina i Snåsa Sentrum samt ved utløpet av vannet ved Sunnan.

Er du ute etter stor fisk kan du forvente bruk av mye tålmodighet, og mange timer. Benytt gjerne wobblere med forskjellige fargekombinasjoner og størrelser. Tommelfingerregelen for Snåsavatnet er mørke farger (gjerne svart) i gråvær og sene kvelder, og lyse neongul og grønn på fine sommerdager med høy vanntemperatur og sollys. Wobblerne som brukes er gjerne på 10- 14 cm, som stikker ned til 2-5 meter. Sluker og spinnere i kobber/svart fungerer også bra. Er du ute i båt kan det lønne seg å variere farten.

Fiskekort

Fiskekort for Snåsavatnet Grunneierlag koster kr 100 pr. døgn, 200 kr pr. uke eller 300,-pr.år. Det selges separat fiskekort rundt Oldernæstangen og Ttnæstangen, og disse fiskekortene kan kjøpes ved henvendelse til Godseier Schultz.

Fiskekort selges: Coop Byggmix Snåsa, Coop Marked Brede, Statoil Snåsa, Oldernes Gård, Vegset Camping, Kvam Hotell og Camping, Sportsbua Steinkjer, Føllingstua Camping og Snåsa Hotell.

Det sies at det skal bo en sjøorm i Snåsavatnet, den ble døpt av fylkestinget den 19.6.08.
Kudulla ble navnet, og er tuftet på det gamle navnet til Snåsavatnet.

Opplev fiske på Snåsavatnet med Holum Fisketurer
Holum Fisketurer tilbyr ørretfiske med innlagt strandhogg med mat og drikke. Utleie av båt med motor. Ta kontakt og spør etter pakketilbud (eks.: fiske, mat og Harøya besøk)

Kjøp fiskekort på Inatur.