– Folk får opp øynene for Snåsavatnet


FOTO: Hallvard U. Smestad

FOTO: Hallvard U. Smestad

Vi har vært en snartur på Snåsavatnet sammen med Esten Tømmerås for å slå av en prat om fiske. Han gleder seg til Snåsavatnet Fiskefestival, og han forteller litt om utstyr, «regler» som slå feil gang på gang og om storfisk som er dratt opp av vannet. Folk blir imponert av Snåsavatnet, forteller han.

– Hvis du skal få fisk på Snåsavatnet, må du dra ut og være her ute!, forteller Esten når vi spør ham om de beste fisketipsene. Esten har mange års erfaring som fisker på Snåsavatnet, og det som for ham i dag er mest interessant er fisk på over 2 kilo. Han drar selv jevnlig opp storrugger, Det gjør også andre ivrige fiskere. I slutten av mai dro Thore Simonsen og Øivind Berge opp en rugg på 5,4 kilo, forteller Esten. Berge bruker store deler av sommerhalvåret på vatnet og er i likhet med Esten en av dem som vet at det er TID som er nøkkelordet for å få fin fisk.

Mange «ekspertråd» slår feil

Det finnes mange både skrevne og uskrevne regler angående fiske, og mange «fiskeeksperter» som kan fortelle om hva du skal bruke til agn, hvilke tider du skal fiske og hvor. Men mange av disse ekspertrådene slår ofte feil, i følge Esten, og bedyrer samtidig at han selv er langt fra noen «ekspert».

– For ikke lenge siden la jeg til kai på Vegset Camping, og da jeg dro ut igjen ville jeg ha ut otrene for å sjekke hvordan det sto til med utstyret. Det var stille på vatnet og langt ifra noe otervær, men plutselig hadde jeg tilsammen 8 fisk på 2 otere!, forteller han forundret.

Men det er for mange en kjent sak at normalt er fiske på Snåsavatnet på det mest optimale etter St.Hans. Da stiger temperaturen i vannet, insektene klekker og fisken drar ut på matsøk. Mulighetene for fangst med oter og markdrag er god rundt holmer og i viker og bukter.

Er ute etter storfisken

Men uansett, etter mange år med fiske, er det storfisken Esten er ute etter. Han viser oss noe av utstyret han bruker. I båten har han 11-12 stenger med wobblere i alle farger som er attraktive for storørreten i Snåsavatnet. Å bruke så mange stenger på en gang er mulig fordi han bruker en rigg slik at alle snørene ikke floker seg når storfisken biter på.

Han går ned i kahytten og henter frem ei rosa fiskestang han vil vise oss.

– Denne er det tatt mye fin fisk på, forteller han om stanga som tilhører kona, Vivian. Han har egentlig ikke lov til dette, men bretter ut noe sølvpapir. Inni ligger det 2 rosa wobblere som tilhører kona og som har hanka mye fin fisk…

– Du vet aldri hva det kan bite på, forteller Esten. På en annen stang har han en hjemmelaga wobbler lagd av en kompis. Den er laga av kosteskaft og neglelakk, en fiffig sak som drar mye storfisk.

Folk får opp øynene for Snåsavatnet

Esten forteller om økt aktivitet på Snåsavatnet, men mener samtidig at det kan fiskes mye mye mer.

– Det blir bare flere og flere som får opp øynene for Snåsavatnet. Tilreisende kommer fra land og strand og lar seg imponere av vannet, ikke bare på grunn av den fine fisken, men også fordi det er vakkert her. Jeg vet om flere i Beistad som har tatt båtene sine hit istedet for å ha de på sjøen. Mange søringer kommer også, mye fordi det ikke er noen begrensninger på hvor mye fiskeutstyr du har lov å ha ut fra båten. 

Vi hadde bare tid til ett par timer på vatnet denne gangen. Undertegnede har forstått at tid og tålmodighet er nøkkelordet. Derfor bestemmer vi oss allerede for en ny tur ved en senere anledning.

Hvilke forventninger har du til fiskefestivalen?

– Jeg storgleder meg! Og jeg tror det vil komme veldig mye folk i år som får gleden av å dra opp mye og stor fisk!, avslutter den ivrige fiskeren.

 

FOTO: Hallvard U. Smestad

FOTO: Hallvard U. Smestad