Kjentmann gir gode fisketips


FANGST: Esten Tømmerås driver guidede fisketurer gjennom Holum Fisketurer. Her er det Hege Cathrine som sikrer seg en liten fangst sammen med kjentmannen.

Sola er i ferd med å senke seg ned bak Holumsøyan i Snåsavatnet. Oterfjøla er ute, det samme er et par fiskestenger, den ene med et markdrag og den andre med favorittwobleren.
Plutselig rykker det i den ene stanga, og en liten ørret hales i land. Vi er med kjentmann, Esten Tømmerås på en flott kveldstur på Snåsavatnet.

Rekreasjon

Hva er vel bedre rekreasjon fra en travel hverdag enn å sette seg i båten og dra ut på Snåsavatnet, enten for å fiske, besøke de mange øyer og holmer, eller ta en tur og oppleve seterlivet på Harøya? Bare spør Tømmerås, han er vel en av dem som bruker Snåsvatnets mange muligheter mest av alle, og kjenner den nordligste delen av vatnet som sin egen bukselomme.

Nesten daglig

– Tja, det vet jeg nå ikke da, men på sommerhalvåret så er jeg vel ute på vatnet nesten daglig, innrømmer Tømmerås beskjedent. Og trenger man å lade kroppens batterier er Snåsavatnet som balsam for kropp og sjel. Er det ikke vær for fiske så er det nok å bare dra ut med båten og sette seg ned med kaffekoppen og nyte omgivelsene og stillheten, sier Tømmerås.

Som nevnt er Tømmerås en av de som kjenner Snåsavatnet godt. I mange år har han drevet med guidet fiske fra Holumsøyene som utgangspunkt. Uten at han påberoper seg å være noen ekspert med fasiten i hånda, deler han her litt av sin erfaring hvordan det er å fiske på Snåsavatnet.

– Er du ute etter stor fisk må du være tålmodig og forvente å bruke mange timer på vatnet, sier Tømmerås.

Benytt gjerne wobblere med forskjellige fargekombinasjoner og størrelser. Tommelfingerregelen er mørke farger (gjerne svart) i gråvær og sene kvelder, og lyse neongul og grønn på fine sommerdager med høy vanntemperatur og sollys. Jeg bruker gjerne wobblere på 10- 14 cm, som stikker ned til 2-5 meter. Sluker og spinnere i kobber/svart fungerer også bra. Er du ute i båt kan det lønne seg å variere farten, sier kjentmannen på Snåsavatnet.

Fisk mer, øk sjansene

Han forteller at dette kun er basert på erfaringer han selv har gjort. Men ingen regler uten unntak, og mer man fisker jo mer øker sjansen for å lykkes. De beste tipsene er gjerne de som man selv tilegner seg ved å holde snøret vått, mener Tømmerås.

Fra St.hans og utover kan fiske med flueoter og markdrag (sullis, marklokker) gi fantastiske fiskeopplevelser. Nå begynner vanntemperaturen å stige, og fisken er mer aktiv på matsøk. Dette ser man ved at innsekter klekkes, og fisken begynner å vake. Når du velger fluer til oteren, gjelder samme prinsippet som ved slukene. Mørke farger i mørket, og lyse farger i lyse forhold. Tømmerås bruker også fluer med mye rødt.

 

Den som mener man er en «fiskeekspert» har
etter min mening ikke fisket nok. Man lærer stadig noe nytt…

Esten Tømmerås

 

– Jeg vet ikke om jeg skal anbefale fiskeplasser i Snåsavatnet. Det er ikke godt å si hvor fisken tar. Men mælbakker, elveutløp og grunner ved øyer og lignende, er steder det kan være lurt å prøve.

Ingen fasitsvar

Jeg må presisere at dette bare er noen av mine erfaringer, og det trenger ikke å sammenfalle med andres oppfatning. Den som mener man er en «fiskeekspert» har etter min menig ikke fisket nok. Man lærer stadig noe nytt.

Når du tror at du har knekket en kode, så erfarer du noe som velter hele teorien. Og sånn skal fiske være. Man vet aldri. Det er uforutsigbart, og overraskende. De beste øyeblikkene får du når du minst venter det, og kanskje på den sluken eller flua du hadde minst tro på.

Ørret på 12,2 kilo

Den største ørreten som er tatt i tilknytning til Snåsavatnet er på 12,2 kilo og ble tatt i tilløpselva Jørstadelva av Oddbjørn Tingstad i 1989. Rekorden til Tømmerås ligger på rundt 4 kilo, men han drømmer ennå om den virkelige store fangsten for han vet at det finnes storfisk i vatnet.

– Det finnes en egen storørret-stamme i Snåsavatnet, hvor både Grana og Jørstadelva er viktige gyteplasser, så en dag vet jeg at storfangsten kommer, sier Tømmerås

Det beste tipset er tålmodighet, og ha trua. Lykke til med fisket på Snåsavatnet – både under årets fiskefestival og ellers i året, avslutter Tømmerås.

 

Kommenter gjerne innlegget på en saklig måte